УгринівМолоко

Натуральні молочні продукти для міцного здоров’я всієї родини

Угринівське молоко – одне з найкращих в Україні

10 Вересня 2016

Сьогодні отримати статус виробника дитячого молочного харчування не просто. Для цього потрібно випускати продукцію не тільки “екстра” та високого гатунку, але й екологічно чисту.

Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка, яке понад тридцять років очолює відомий на Волині  аграрник Андрій Турак, до відкриття заводу йшло майже п’ять років. Спершу зробили акцент на розведенні та збільшенні поголів’я худоби молочної породи – від 450 голів ВРХ дійшли до 900. До речі, тільки  українська – чорно-ряба голштинізована, яка є найкращою серед вітчизняних порід. Паралельно провели повну реконструкцію тваринницьких приміщень та збудували два нові сучасні комплекси. Всі процеси механізовані: від годування, прибирання,  доїння. Особлива увага приділяється годуванню худоби, зокрема якості кормів. Бо мало, щоб корівки себе добре почували, важливо – правильно та повноцінно їх харчувати.

І результат не забарився – із молокопроводу потекло  молоко “екстра” та високого гатунку.

Сьогодні на прилавках магазинів широкий асортимент молока, а от високого та “екстра” ґатунку майже немає.

– Є одна проста річ, аби зрозуміти, яке молоко, сметана, кефір чи сир перед тобою, – розповідає власник та керівник ПОСП імені Шевченка Андрій Турак, – просто потрібно уважно придивитись до терміну зберігання. За державними стандартами натуральне молоко може зберігатись лише чотири дні. Можна  додати ще один день, але це лише стосується молока високого та “екстра” ґатунку. Тому, коли ми бачимо на прилавках термін зберігання молока 14 днів, місяць, три місяці, то це лише говорить про одне – те, чого ми найбільше боїмось, у ньому є. Це різноманітні добавки, такі собі “ешки”, що надзвичайно шкідливі для здоров’я. А як по-іншому зробити так, щоб продукція не псувалась? Тільки наповнити хімією, соєю,  рослинним маслом… До речі, дуже небезпечною є пальмова олія. А небезпечна вона тим, що розчиняється при температурі понад 60 градусів. Температура ж тіла складає 36 градусів. От і залягає нерозчинений жир у наших судинах, провокуючи створення різного роду “бляшок”, а звідси  – серцево-судинні захворювання, закупорка вен. Термін зберігання чітко свідчить про якість споживаного продукту. Тому якщо не хочемо хворіти, читаємо,  що написано на упаковках. І треба пам’ятати: термін зберігання молока чотири дні, сметани, кефіру, сиру – не більше семи. Українські переробними часто ідуть на хитрість. Щоб обдурити покупця, зазначають на упаковках: виготовлено за Держсандартами (ДСТУ) і вказують 14 днів. Не може натуральне молоко зберігатись 14 днів. Говорю вам як  виробник і переробник в одній особі.

Будемо відвертими, волинянам у цьому плані дуже повезло. На їх території знаходиться підприємство, яке випускає не тільки екологічно чисту продукцію (підтверджено державними лабораторіями, які ретельно досліджують грунти,  корми для корів, вплив промислового забруднення і лише потім видають відповідний сертифікат), але й якісну, найвищого ґатунку.

Ми поцікавились у директора, чи у всіх торгових точках можна придбати угринівське молоко, сметану, сир, кефір?

– На молочному ринку ми з 2012 року, тому ще не встигли повністю охопити область. Але в обласному центрі ми практично зайшли в усі великі супермаркети та в дрібні магазини. Продаємось також у торгових точках великих міст регіону, зокрема в Нововолинську, Ковелі.  Продукцію ТМ “УгринівМолокро” добре знають і на Рівненщині. До речі, саме на замовлення Рівнеатом ми запустили нову лінію – розфасовуємо по 0,5 літра, така норма споживання у них в день. Працівники хочуть тільки наше молоко і ніякого іншого. Те саме стосується і Кузнецовська.  Ми не проти реалізовувати свою продукцію і в дитячі садки та школи Волині. Але ви не повірите, тричі вигравали тендери, але в останню хвилину нас знімали з конкурсу. Причина банальна – рядок з’їхав при наборі тексту. І  комісія  приймала рішення  – неправильно оформлені документи. Я зустрічався з Луцьким міським головою Миколою Романюком, намагався переконати, запрошував на підприємство, аби сам пересвідчився в якості нашої продукції. Переконаний, якби батьки входили в тендерний комітет, вони б не допустили, щоб їхніх дітей годували неякісним продуктом. А так вони не відають, що п’ють їхні діти. Не буває кисломолочного сиру за 38 гривень кілограм. Я виробник, я точно знаю. Собівартість сиру – 54 гривні. Це лише говорить про те, що дітей годують чимось, що схоже на сир, а не сиром. А потім думаємо: чому хворіють наші діти, чому у них такий слабкий імунітет і вже у 10 років скаче тиск? А все від того, що організм з маленьку годують хімічними добавками.